Schoolverlaters spreiden hun vleugels

Door: Veronique Devreker 17-6-2017

Categorieën
:
Work,

Schoolverlaters spreiden hun vleugels

Daar zijn ze, een stroom schoolverlaters. Gepakt en gezakt met diploma’s en verwachtingen, klaar om de wereld te veroveren. Wat een zalige tijden zijn het toch. Nog even een kamp, een festival en een reisje meepikken, terwijl ze ondertussen dat felbegeerde contract tekenen voor de eerste stap richting hun carrière. But NOT YET… “In september, alsjeblieft. Of – euhm - is oktober ook oké?”

Vroeger versus nu

We moeten mee met onze tijd. Tien jaar geleden zagen we schoolverlaters op 1 juli al op de werkvloer, gedreven om te leren en geld te verdienen. Een kans die ze niet konden laten schieten en hoe eerder je rondkeek, hoe beter het aanbod. Maar vandaag de dag zien we deze tendens toch kantelen. Oké, ze kijken al eens rond, solliciteren links en rechts en gaan zeker in op een mooi voorstel. Maar de opstartdatum? In september of nog liever oktober, graag. Ze stellen hun prioriteiten; twee maanden met de rugzak door heel Zuid-Europa, Hongaarse festivals ontdekken en alles op alles zetten voor dat laatste chirokamp. Werken? Dat doen ze straks, graag zelfs, maar nu nog niet. YOLO, You Only Live Once, remember?

Nog even onbezorgd jong zijn

En weet je wat? Ze hebben gelijk. Die laatste zomer, die laatste maanden van écht jong zijn. Van een wereld van mogelijkheden, genieten, alleen voor jezelf te moeten zorgen, geen verantwoordelijkheden naar collega’s of klanten, geen leningen, belastingen en verbintenissen (het liefje buiten beschouwing gelaten ;-)). Geef toe, iederéén zou nog eens willen terugspoelen naar toen. Naar dat gevoel, waar zij - dat is nog het toppunt - niet bij stilstaan en niet ten gronde beseffen. Dat is ook beter zo, het bewijst maar weer die zorgeloosheid van hun zijn en het onbewuste genot daarvan.

Als de tijd rijp is

Schrikken we hen af met berichten in de media omtrent stakingen, onrust, hoge belastingsdruk, lange files, burnouts en ik weet niet wat nog allemaal? Eerst nog even drie maanden de boot afhouden, wij snappen het wel. Maar voor de bedrijven komt deze mentaliteitswijziging toch als een verrassing. Hoezo, je mag starten, maar je wil nog niet? Jawel, maar nog niet direct. Ons advies? Gun hen dat. Voor we het goed en wel beseffen, zal het september zijn. Dan staan ze daar, allemaal gemotiveerd, bruingebrand en met een big smile. Ready to go for it!