Stages: het begin van een mooie toekomst!

Door: Veronique Devreker 22-12-2017

Categorieën
:
Work,

Stages zijn het begin van een professionele toekomst

Stagiairs, bij jullie begint het. Op jullie stageplaats start jullie carrière. Ondanks dat een stage gemiddeld slechts drie maanden duurt, doet het toch wat met een mens. En met ons, als bedrijf.

Drie stagiairs bij Darwin

In het eerste trimester had Darwin de eer om met drie stagiairs samen te werken. De eerste stagiair, Ruben, mocht bij ons komen proeven van het wereldje van werving en selectie. Met bijna zijn diploma Bachelor Toegepaste Psychologie op zak wilde hij de theorie in de praktijk testen. Van cv’s uitpluizen en kandidaten zoeken en vinden tot bedrijven leren kennen. Ook zijn telefonische skills werden op de proef gesteld. Sms’en en whatsapp’en is nog niet ingeburgerd op de werkvloer, maar een standaard telefoongesprek blijkt voor een student een even grote uitdaging. Ruben verzette administratieve bergen en werd onze eigen ICT-krak. Hij zocht draadloze printers, zette een plots – zonder enige oorzaak – sterk verkleind scherm terug normaal, toverde staaf- en cirkeldiagrammen in Excelbestanden voor de eindejaarvoorstelling van de één en paste Excelformules toe bij de ander. In drie maanden tijd bloeide een bedeesde en schuchtere knaap open tot een commerciële duizendpoot met een flinke dosis zelfvertrouwen. Ik kan niet zeggen wie er het meeste heeft genoten van die periode. Waarschijnlijk alle drie evenveel.

De twee andere stagiairs waren Belle en Jarne. Allebei in hun zesde middelbaar. Ze volgden twee weken stage in een bedrijf en moesten hierover een vakoverschrijdend eindwerk maken. In december kwamen ze langs om hun resultaat voor te stellen en samen aan te passen, waar nodig. Ruben, onze überstagiair, vond het leuk om te aanschouwen en de 18-jarigen gingen met een gerustgesteld gevoel naar huis.

Onze tips voor stagiairs

Een stageperiode vliegt voorbij, dus geniet er ten volle van! Probeer zoveel mogelijk te doen en alle informatie op te slorpen. Wees flexibel en ga mee naar een netwerkevenement als je de kans krijgt. Durf, ook al is het onzeker, grijnzend, giechelend of stuntelig. En geef niet op, want na een maand lukt het. Zo word je er steeds beter in, tot je terug in de schoolbanken zit met heel wat wijsheden rijker. Zo is Excel misschien een saai vak op school, maar later ga je er dankbaar voor zijn. Onze perfecte Excelbestanden maken alles logischer en zoveel eenvoudiger. Dus wat je leert op school, heeft wel degelijk een doel!

Nog een indrukwekkende afsluiter; alle drie zouden ze voor dezelfde studierichting kiezen, als ze morgen opnieuw mochten beginnen. Daar zijn wij toch van onder de indruk. Op jonge leeftijd zulke belangrijke keuzes maken, blijkt dan toch aardig te lukken. Of zijn zij de happy few? Ik betwijfel het.

Ruben, Jarne, Belle, we wensen jullie alle drie het allerbeste toe. En eens jullie zijn afgestudeerd? Kom dan maar snel, wij vinden met heel veel trots werkgenegenheid voor jullie!